Labākās alus šķirnes

Alus – tradicionālais latviešu dzēriens un ļoti sens cilvēces izgudrojums. Grūti iedomāties svētkus gan senajos laikos, kad mūsdienās – bez šī dzēriena. Alus ir bieži pieminēts latviešu folklorā un tam ir veltīts daudz tautas dziesmu.

Latvijā alu tradicionāli vāra no graudiem un apiņiem. Bieži vien vārīšanas procesa laikā pievieno medu, tāds produkts – saucas medalus. Vēl var pievienot kadiķu ogas vai vērmeles. Tas arī alum piešķir īpatnēju garšu.

Mūsdienās eksistē daudz alus šķirņu, kuras tiek ražotas rūpnīcās, kuras atrodas visā Latvijas teritorijā. Alus ir viens no populārākajiem alkoholiskajiem dzērieniem, tas tiek izmantots ballīšu laikā, kāzās, Līgo svētkos.

Vislabākais alus ir izlejamais. Ja gribat dzert īstu, dzīvu alu, tad meklējiet vietu kur var nopirkt alu tieši no alus darītavas.

Bet kā tad ir ar alus šķirnēm? Kuras ir labākās?

„Valmiermuižas alus”.
Kā vienu no labākajām alus šķirnēm varam minēt „Valmiermuižas” alu. To izgatavo mazā alus darītavā, kura atrodas vēsturiskā Valmiermuižas teritorijā netālu no Valmieras.

Ilgi Valmiermuižas meistari meklēja īsto recepti starp daudziem desmitiem citu recepšu. Meklēja tādu alus recepti, kura varētu patikt mūsdienu dzintara dzēriena mīļotājiem. Ilgu laiku tuvos un tālos novados meklēja labāko iesalu un labākos apiņus. 2009. gada martā dzima gaišais un vēl pēc gada tumšais „Valmiermuižas alus ”.
„Valmiermuižas alus” ir ļoti īpašs. No Vidzemes dzīlēm tam tiek piegādāts vistīrākais ūdens, bagātīgo garšu piešķir daudzveidīgais iesals, izmeklēto buķeti papildina divu veidu apiņu, bet raugu izgatavo paši Valmiermuižas meistari.
„Valmiermuižas alus” alus atbilst standartiem, kuri ir izstrādāti vairāku gadsimtu garumā. Rūpīgi pagatavots pēc izmeklētām receptēm tas sniegs īstu baudu alus pazinējiem un cienītājiem!

„Brenguļu alus”.
Alus darītava atrodas Valmieras rajonā, Brenguļu ciematā. Tas ir veiksmīgs ģimenes uzņēmuma paraugs. 1993. gadā pēc kolhoza „Abula” likvidēšanas, to izpirka Freivaldu ģimene. Arī tagad brāļi Juris un Māris Freivaldi kopā ar ģimenes locekļiem turpina iesākto darbu.
Alus pagatavošanai tiek izmantots iesals, kurš tiek audzēts un gatavots vietējās zemnieku saimniecībās. Alus ir īpašs ar to, ka stiprais un gaišais dzintara dzēriens satur 5,6% alkohola.
Brenguļos ar godu turpina iesāktās alus darītāju tradīcijas!

„Užavas alus”.
Lieliskais alus no Ventspils – „Užavas alus”. Alus darītava tika atklāta pavisam nesen – 1994. gadā, bet meistarīgi un kvalitatīvi pagatavotais dzīvais alus ir kļuvis par vienu no labākajiem Latvijā.
„Užavas alus” tiek gatavots uz vismodernākajām iekārtām, pēc senas, klasiskas tehnoloģijas un tikai no dabīgām izejvielām.

Savu popularitāti alus ir iemantojis pateicoties tam, ka ražotais alus netiek pakļauts ne pasterizācijai, ne sterilizācijai. Tas ļauj saglabāt vēsturiski dabisko produkta nozīmi, tieši tam raksturīgo garšu un daudz noderīgu dzēriena īpašību.

Tieši tāpēc „Užavas alus” tautā runājot tiek saukts par dzīvo vai dabīgo alu. Alus gatavošanai tiek izmantoti tikai dabīgi materiāli – iesals, apiņi, raugs un ūdens. Šeit vāra stipru alu, izturīgiem cilvēkiem.
Latvijas alus ir pazīstams un populārs tālu aiz mūsu valsts robežām.