Kā top alus?

Alus ir viens no senākajiem, zināmākajiem, dzērieniem pasaulē, ko senie cilvēki jau lietojuši jau tūkstošiem gadu pirms mūsu ēras. Alus jau izsenis ir bijies iecienīts produkts gan vienkāršiem ļaudīm, gan arī augstmaņiem, kuri izklaidēm izmantoja alus apreibināšanās īpašības. Tāpēc, ka alus tiek fermentēts un tajā procesā rodas alkohols, tāpēc šis alkohols noēd visus mikrobus un senos laikos, kad cilvēki vēl neprata attīrīt ūdeni daudz drošāk bija dzert alu, kas vienmēr bija tīrs un bez mikroorganismiem. Bet kā tad īsti top alus, un kā notiek šis process, kas no apiņiem, miežiem, iesala un ūdens nonāk līdz brūnajam dzērienam, ko mēs ikdienā lietojam

Viss sākas ar ūdeni, jo alus darītavai ir nepieciešams ļoti tīrs ūdens bez liekiem piejaukumiem un visbiežāk tiek veikts dziļurbums, kuru dziļums aprasti ir vismaz 100 metri, tādā veidā ņemot ūdeni no rezervuāriem un pazemes avotiem, kas ir bez piesārņojuma un bez dažādām nogulsnēm. Kad ūdens problēma ir atrisināta tālāk alus darītājam ir jādomā par produktiem, no kuriem tiks veidots alus un tie parasti ir apiņi, kuri ir viena no galvenajām alus sastāvdaļām. Šos apiņus nepieciešams speciāli apstrādāt pirms tos var pievienot ūdens un iesala masai. Iesals ir vēl viens svarīgs alus komponents, bez kura nenotiks rūgšanas process un taps dzēriens, kas būs līdzīgs kvasam. Vēl ir nepieciešams arī raugs, daži piejaukumi, kā kadiķi, ķimenes un tas arī būtībā ir viss, kas ir nepieciešams. Bet galvenā māksla jau notiek tieši alus ražošanas procesā, kas katrai alus darītavai ir pavisam savādāks. Parasti tiek šie produkti jaukti kopā, un alus tiek raudzēt no 10 līdz 30 dienām, iegūstot alkohola saturu, kas tad arī dod alum šo apreibinošo iespaidu, kā arī stipro garšu, kas tik daudziem cilvēkiem patīk. Alus ražošanas procesā kopējais maisījums tiek vārīts, atdzesēts, raudzēts, fermentēts,maisīts un notiek vēl dažādi procesi, bet pēc alus saražošanas parasti paliek pāri tā saucamās grabiņas, kas ir ļoti laba barības viela liellopiem. Kopā šis process aizņem parasti no 1 līdz 3 mēnešiem un alus darītavas to parasti cenšas paturēt noslēpumā, jo procesa iespaidā rodas katras šķirnes specifiskā garša, un, ja katrs ražotājs atklātu, kā notiek ražošana, tad uzreiz uzrastos kopētāji.
Alus ir viens no Latviešu iemīļotākajiem dzērieniem un to lietojam ļoti lielos kvantumos, et tagad arī tu zini, vismaz to, kas alū tiek pievienots, un kā aptuveni notiek šis process.