Alus šķirnes

Visā pasaulē ir sastopamas gandrīz 20’000 alus šķirnes, kas ir diezgan liels skaits viena dzēriena dažādībā. Katrai alus šķirnei ir savas iezīmes, pēc kurām tad viņu var atšķirt no cita alus: aromāts, garša, stiprums, krāsa, dzidrums un ražošanas procesa pazīmes. Tas ir viens no populārākajiem un senākajiem dzērieniem pasaulē, tādēļ tā izgatavošana ir kā māksla, kuru nevar izkopt ātri un svarīga ir katra mazāka detaļa.

No vēstures viedokļa, alus pirmo reizi minēts 8 tūkstošus gadus pirms mūsu ēras, kad to dzēra silto zemju iedzīvotāji, lai atveldzētos no pastāvīgā karstuma. Vislielāko popularitāti šis dzēriens ieguva viduslaikos. Šajā laikā alu gatavoja klosteros. Pirmā alusdarītava tika izveidota 14. gadsimtā un tieši tad sākās alus baudīšanas uzplaukums, kurš ilgst līdz pat mūsdienām. Alu tradicionāli pārsvarā dzer vīrieši. Sievietes to dara mazāk, bet alus no veselības aspekta, mazās devās ir pat ļoti labvēlīgs.

Alus tiek iedalīts vairākās grupās. Lielākā daļa Latvijā ražotie ali pieder pilsner alus grupai. Pilsner alus oriģināli nāk no Čehijas pilsētas Plzeņas jeb Pilzenes un tas ir ļoti populārs arī Vācijā. Tālāk alu iedala 4 dažādos tipos, kuri atšķiras ar izmantoto raugu. Alus galvenās sastāvdaļas ir apiņi, mieži, raugs un ūdens. Raugs ir pati būtiskākā no šīm sastāvdaļām, jo tas nodrošina fermentāciju. Iespējamie rauga veidi ir augstās fermentācijas, zemās fermentācijas, spontānās fermentācijas un jauktas izcelsmes raugs. Spontānās un jauktas izcelsmes raugi ir sastopami ļoti reti, tikai dažos norobežotos pasaules reģionos. Latvijā, izmantojot augstās un zemās fermentācijas raugu, iegūst divu veidu alus tipus – eila (ale) un lāgera (lager) alu.

Lāgera tipa alus ir populārākā alus šķirne Latvijā un šī tipa alu pārsvarā ražo visā pasaulē. To ražo izmantojot zemā fermentācijas raugu un tam ir vienpadsmit šķirnes. Lāgera tipa alu var raksturot kā rūgtu, bet vieglu, dzidru un dzirkstošu. Salīdzinot ar eila tipa alu, šo tipu gatavo zemākā temperatūrā un tādēļ tas iespējams ir dzirkstošāks.

Eila tipa alus Latvijā ir retāk sastopams, bet tam ir daudz vairāk šķirnes – 36. Šis alus, kam tiek izmantots virsējās rūgšanas raugs, tika brūvēts Lielbritānijā 17. gadsimtā. Šī tipa alus vairāk sastopams rietumu valstīs. Tas tiek gatavots visai augstā temperatūrā alum – 15 līdz 24 grādos. Eila tipa alum ir stingras putas un aromātiska garša. Eila alu Latvijā var sastapt diezgan reti, jo ar tā brūvēšanu nodarbojas tikai dažas alusdarītavas Baltijā.