Alus dzeršanas tradīcijas

Bārā tas ir izbaudāmais svaigums un dzirkstošums glāzē vai kausā. Mājās tā ir pudeļu atkorķēšana un dzeršana no pudeles. Ar šīm skaņām un darbībām ir pietiekami, lai alus baudītājs kļūtu sajūsmināts. Bet tas jau nav viss. Alus spēlē lielu lomu dažādās tradīcijās un notikumos visā pasaulē. Kas būtu Oktoberfest, bez dažādu alus šķirņu baudīšanas? Vai arī britu šautriņu spēle, kura parasti notiek lielos krogos? Šīs un vēl citas tradīcijas vistiešākajā mērā ir saistītas ar alus baudīšanu.

Bavārijas reģionā, Vācijā alus dārzu atvēršanās ir ļoti gaidīts notikums starp vietējiem. Tas nozīmē, ka ir iestājies gada siltais laiks un savu mīļāko dzērienu būs iespējams baudīt svaigā gaisā. Vasaras vidū alus dārzos ir tik liels apmeklētāju skaits, ka ir pat grūti atrast kādu brīvu vietu, kur baudīt dzērienu un piedalīties sarunās ar apkārtējiem. Viszināmākie alus dārzi atrodas Bavārijas ”galvaspilsētā” Minhenē. Alus dārzos dzēriens tiek pasniegts 1 litra kausos un klienti, atšķirībā no bāriem, to ielej pašapkalpošanās ceļā. Tāpat alus dārzos ir atļauts ienest savu ēdienu un Vācijā tas tradicionāli ir redīsi, salāti ar desu un citas uzkodas.

Minhenē ir sastopami ne tikai populārākie alus dārzi, bet arī ir mājvieta pasaulē zināmākajam alus festivālam Oktoberfest. Šis notikums, kuru vietējie sauc par Wies’n patiesībā sākas septembrī un beidzas oktobra pirmajā svētdienā. Šī tradīcija aizsākās 1810. gadā, kad tika atzīmētas prinča Ludviga un princeses Terēzes kāzas. Alus šajā pasākumā ieviesās tikai pakāpeniski un tāds Oktoberfest, kādu mēs redzam šodien, ir tikai pāris desmitus gadu. Tikai sešām Minhenes alus darītavām ir atļauts pārdot savu ražojumu šajā festivālā.

Ļoti interesantas alus tradīcijas ir pieņemtas Vācijas pilsētā Ķelnē. Šeit tiek gatavota viena alus šķirne ar nosaukumu Kölsch, kuru pēc likuma drīkst brūvēt tikai šajā reģionā. Šo alus šķirni dzer mazās 200 mililitru glāzēs. Alu jāpasūta tikai vienu reizi – kad glāze tiek iztukšota, tā uzreiz tiek paņemta un uzpildīta no jauna. Kad alus baudīšana ir beigusies, uz glāzes ir jāuzliek paliknītis. Parasti bāru apkalpojošais personāls ir ļoti nelaipns pret apmeklētājiem, jo tāda ir tradīcija un klienti to sagaida.